Obiectve SMART?

Este început de an… Indiferent dacă suntem la serviciu sau acasă ne gândim la noul an ca la o nouă oportunitate, vrem să creștem profesional și financiar, să ne dezvoltăm.

Se intamplă dese ori să ne facem planuri mărețe la inceputul anului, dar din păcate acest elan trece repede…, vine primăvara și ne apucă astenia, vine  vara…. și ne gândim la concediu, incepe toamna ….și scoala…, atunci parcă ne mai apuca așa…, o dorință de a vedea ce am facut și….constatăm, din păcate că din lista lunga de planuri frumoase de început de an nu am realizat prea multe, dar nu-i nimic….mai avem din acest an câteva luni bune, asa că începem iar sa ne apucăm de trebă…nu prea mult că prin Noiembrie începe atmosfera Crăciunului și ne duce cu gândul la cozonaci, zăpadă și concediu. Și uite așa, a mai trecut un an și marile planuri de la început au ramas doar pe hârtie…..și găsim o scuză bună pentru care nu am reușit să le îndeplinim.

Dar începe un nou an…..lasă că anul acesta voi fi mai productiv…..ne zicem de fiecare dată, dar nu stiu de ce, parcă istoria se repetă…. Vă sună cunoscut? 😊

Ei bine…..ce e de făcut pentru a ieși din acest cerc vicios?

Eu vă propun să incepem prin a ne seta obiective, dar asta deja știm… Dar nu oricum, ci obiective SMART. Ce înseamnă SMART? Sunt prescuratile de la:

Specific

Măsurabil

Abordabil

Realist/Relevant

Timp (încadrat in timp)

Cu siguranță a-ți mai auzit de ele și sună foarte bine, nu-i așa? Teoria e grozavă dar problema apare la punerea în aplicare.

Dacă și tu vrei să știi cum poți avea obiective SMART? Cum poți să le setezi? Și mai ales de ce? Îti dau câteva indicii mai jos, iar dacă ai nevoie de ajutor, dă-mi de știre și te ajut cu drag. 😊

Să începem cu ce înseamnă un obiectiv SMART și fiecare cuvânt în parte.

Specific: Un obiectiv trebuie să fie clar și specific. Adică, trebuie să descrie exact unde vreau să ajung, ce vreau să fac. Mai mult, îndeplinirea obiectivului ține doar de mine. Setarea unor obiective generale nu ajută cu nimic.

Ex: Vreau să mă dezvolt professional .. pare a fi un obiectiv….

 Dar cum sună: Vreau să mă dezvolt în domeniul calitații, să urmez un curs de auditor intern pentru ISO9001.

Măsurabil: Adică cum pot să măsor realizarea obiectivului. Cum știu dacă mi-am atins obiectivul și pot să sărbătoresc 😊? Această măsură poate fi una calitativă sau cantitativă.

Ex: Vreau să urmez un curs de auditor intern și să obțin o diplomă.

Abordabil: Adică obiectivul meu poate fi îndeplinit în conditiile date, am la dispozitie resursele necesare pentru a-l putea indeplini. Ce trebuie să avem grijă aici este să ținem minte că obiectivele trebuie să ne scoată din zona de confort, altfel nu vom crește. Un obiectiv prea ușor de atins, nu îmi va da motivația necesară, în schimb unul foarte greu de atins, poate creea frustrare.

Ex: Vreau sa urmez cursul de auditor intern iar bugetul este deja este alocat, am banii necesari.

Realist/ relevant: Trebuie să ne asigurăm că atingerea obiectivului ține de persoana careia îi este adresat și mai ales că este relevant pentru acea persoană și/ sau organizație.

Ex: Vreau să urmez cursul de auditor intern și să obțin o diplomă pentru a putea aplica pentru o creștere salarială.

Timp (măsurabil în timp): Adică până când vreau să îmi îndeplinesc obiectivul. Asta însemnă că voi seta o data până la care vreu sa fie îmi îndeplinesc obiectivul. Și sincer, cu cât setezi un timp mai lung pentru a atinge un obiectiv, șansele de a-l îndeplini scad.

Ex: Vreau să urmez cursul de auditor intern și să obțin o diplomă până la sfârșitul lunii Martie 2020.

Dacă mă gândesc la obiectivul meu initial ” Vreau să mă dezvolt professional„ pe care l-am transformat în ” Vreau să urmez cursul de auditor intern și să obțin o diplomă până la sfârșitul lunii Martie 2020 pentru a putea aplica pentru o creștere salarială.„ Parcă acum imi este mai clar ce am de făcut și unde vreau să ajung.

Și uite așa, după ce am stat puțin să mă gândesc ce este important pentru mine în noul an, unde vreau să ajung și ce resurse am, pot să mă gândesc ce obiective SMART pot să îmi setez.

Dar mare atenție: Analiza anterioară este foarte important. Dacă nu am resurse sau o viziune clară unde vreau să ajung, obiectivele, oricât de ambițioase și bine setate ar fi, nu mă pot ajuta. De aceea setarea de obiective trebuie facută pe baza analizei rezultatelor anului anterior, setarea de obiective nu este un exercițiu simplu necesită timp și o analiza anterioară atât într-o organizație cât și în cazul obiectivelor personale.

Pentru o organizație este foarte important, aș zice critic să își seteze obiective la inceput de an, doar așa se poate asigura o creștere sustenabilă. Odată setate obiectivele unei organizații trebuie cascadate la fiecare departamaent și apoi pentru fiecare persoană în parte. Fiecare angajat din organizație contribuie la atingerea obiectivelor.

Și înainte de a încheia trebuie să vă mai spun ceva: NU E DE AJUNS să setăm obiective. Ele nu se îndeplinesc singure. De la obiectiv la rezultat, e un drum lung, deseori anevoios, cu obstacole.

De aceea după setarea obiectivelor urmează dezvoltarea unui plan de acțiuni, cum ajung eu de la obiectiv la revultat, ce am de făcut, pas cu pas. Acest plan trebuie revizuit periodic pentru a putea vedea dacă mă îndrept în direcția corectă: spre a atinge obiectivele sau nu. Dacă nu, strategia și/sau planul de acțiuni trebuie revizuite/schimbate pentru a putea atinge obiectivele setate la început de an.

Sharing is caring!