Fiecare început de an este o nouă oportunitate. Cu toții visăm la diverse lucruri, fie pe plan profesional, fie pe cel personal. Însă, pentru a ne vedea visele cum devin realitate, este foarte important felul în care ne setăm obiectivele. Așadar, pentru rezultate cât mai mulțumitoare, planul nostru trebuie să pornească de la obiective SMART

Ce înseamnă obiective SMART?

SMART vine de la:

Specific

Măsurabil

Abordabil

Realist/Relevant

Timp (încadrat în timp)

Cu siguranță ai mai auzit de ele și sună foarte bine. Teoria e grozavă, dar problema apare la punerea ei în aplicare.

Se întâmplă deseori să ne facem planuri mărețe la începutul anului, dar din păcate acest elan trece repede. Vine primăvara și ne apucă astenia. Vine vara și ne gândim la concediu. Începe toamna și scoala, iar atunci parcă ne mai apucă așa, o dorință de a vedea ce am făcut și constatăm, că din lista lungă de planuri frumoase de început de an nu am realizat prea multe…

Nicio problemă, mai avem din an câteva luni bune, așa că începem iar să ne apucăm de treabă…nu prea mult, că prin Noiembrie începe atmosfera Crăciunului și ne duce cu gândul la cozonaci, zăpadă și concediu. Și uite așa, a mai trecut un an și marile planuri de la început au rămas doar pe hârtie, găsind o scuză bună pentru care nu am reușit să le îndeplinim.

Dar începe un nou an, ”așa, că anul acesta voi fi mai productiv!” – ne păcălește mintea, însă , parcă istoria se repetă… Îți sună cunoscut?

Deci, ce e de făcut pentru a ieși din acest cerc vicios?

Simplu. Să începi să îți setezi obiective SMART. În acest fel, îți creezi o viziune clară, cu ținte realizabile și instrumente eficiente, având posibilitatea să îți măsori progresul și să te motivezi pe parcursul proceselor pe care le implementezi.

Dacă și tu vrei să ai satisfacția reușitei, urmează indicațiile de mai jos pentru a învăța cum poți avea obiective SMART, cum să le setezi și de ce să le pui în practică. În cazul în care simți că nu te descurci sau te împotmolești la vreun pas, dă-mi de știre și te ajut cu drag. ?

setarea unui obiectiv SMART

Setarea unui obiectiv SMART – pas cu pas

Să începem cu ce este un obiectiv SMART și ce semnifică fiecare cuvânt în parte.

Specific: Un obiectiv trebuie să fie clar și specific. Adică, trebuie să descrie exact unde vreau să ajung, ce vreau să fac. Mai mult, îndeplinirea obiectivului ține doar de mine. Setarea unor obiective generale nu ajută cu nimic.

Ex: Vreau să mă dezvolt profesional. Pare a fi un obiectiv bun, însă este incomplet.

Dar cum sună: Vreau să mă dezvolt în domeniul calității, să urmez un curs de auditor intern pentru ISO9001.

Măsurabil: Cum pot să măsor realizarea obiectivului. Cum știu dacă mi-am atins obiectivul și pot să sărbătoresc? Această măsură poate fi una calitativă sau cantitativă.

Ex: Vreau să urmez un curs de auditor intern și să obțin o diplomă.

Abordabil: Obiectivul meu poate fi îndeplinit în condițiile date, am la dispoziție resursele necesare pentru a-l putea îndeplini. 

De ce anume trebuie să ții cont aici, este să îți setezi un obiectiv care să te și scoată din zona de confort, altfel nu vei avea parte de creștere. Un obiectiv prea ușor de atins, nu îți va da motivația necesară, iar unul foarte greu poate să îți creeze frustrări interioare. Încearcă să îți propui ceva suficient de provocator încât să te mențină constant în priză, dar nu suficient de provocator încât să ajungi să crezi că e imposibil.

Ex: Vreau să urmez cursul de auditor intern, iar bugetul este deja este alocat, am banii necesari.

Realist/ relevant: Trebuie să mă asigur că obiectivul este relevant pentru mine şi realizarea lui depinde de mine. Cu alte cuvinte, mă ajută să mă dezvolt profesional, iar în cazul obiectivelor organizaţionale trebuie să mă asigur că obiectivul este în concordanţă cu activitatea departamentului din care fac parte.

Ex: Vreau să urmez cursul de auditor intern și să obțin o diplomă pentru a putea aplica pentru o creștere salarială.

Timp (măsurabil în timp): Până când vreau să îmi îndeplinesc obiectivul. Asta înseamnă că voi seta o dată până la care vreau ca obiectivul să fie atins.  Cu cât setezi un timp mai lung pentru atingerea  unui obiectiv, cu atât șansele de a-l îndeplini scad.

Ex: Vreau să urmez cursul de auditor intern și să obțin o diplomă până la sfârșitul lunii Martie din anul curent.

După ce obiectivul inițial ”Vreau să mă dezvolt profesional.” a fost transformat într-un obiectiv SMART ”Vreau să urmez cursul de auditor intern și să obțin o diplomă până la sfârșitul lunii Martie din anul curent pentru o creștere salarială.”, lucrurile au devenit mai clare și se cunosc detalii care pot ajuta la îndeplinirea acestuia cu succes.

Aceștia sunt pașii pe care și tu îi poți urma pentru a-ți seta obiective SMART și a fi tot mai aproape de visul tău. 

Acum, ia-ți câteva momente pentru a te gândi la ce este important pentru tine în acest an, unde vrei să ajungi și ce resurse ai la îndemână. După ce ai răspunsurile, te poți apuca de setarea noilor tale obiective.

Obiective SMART - exemple si setare

Dar mare atenție: 

Această analiză de început este foarte importantă. Dacă nu ai resurse sau o viziune clară asupra punctului în care vrei să ajungi, obiectivele nu vor fi de folos – indiferent de cât de ambițioase și bine gândite sunt. De aceea, setarea de obiective trebuie făcută pe baza analizei rezultatelor anului anterior. Setarea de obiective este un exercițiu serios, care necesită timp și o analiză inițială atât într-o organizație, cât și în cazul obiectivelor personale.

Pentru o organizație este foarte important, să își seteze obiective la început de an. Doar așa se poate asigura o creștere sustenabilă. Odată setate obiectivele unei organizații, trebuie cascadate la fiecare departament și apoi, pentru fiecare persoană în parte. Fiecare angajat din organizație contribuie la atingerea obiectivelor.

Obiectivele nu se îndeplinesc singure. Trebuie să treci cât mai repede la acțiune, adică să începi să lucrezi la ele. De la un obiectiv și până la rezultat, e drum lung, deseori anevoios și cu obstacole. 

De aceea, după setarea obiectivelor, urmează dezvoltarea unui plan de acțiuni. Acest plan te va ajuta să îți concretizezi parcursul. Pentru a te asigura că mergi în direcția corectă, planul de acțiuni trebuie revizuit periodic. Astfel, chiar dacă îți dai seama că ceva lipsește sau nu se potrivește, ai timp să faci modificările necesare pentru a continua și a te redresa. În acest fel, vei fi tot mai aproape de atingerea obiectivelor tale setate la începutul anului.

Să începi cu motivație, să continui cu răbdare și să ajungi cu entuziasm exact acolo unde ți-ai propus!

Dacă acest articol ți-a fost de folos, trimite-l și prietenilor, colegilor sau chiar partenerilor tăi pentru a-i ajuta în legătură cu setarea obiectivelor. Legăturile dintre oameni devin mai puternice atunci când împart între ei lucruri valoroase și utile.

Sharing is caring!