Calitatea este o caracteristică omniprezentă în toate aspectele vieții. Începând de la produsele pe care le achiziționăm, serviciile pe care le utilizăm și până la procesele prin care trecem, calitatea are un impact profund asupra vieții noastre.

Cu toate acestea, calitatea este mult mai mult decât un cuvânt pe care îl folosim pentru a descrie ceva bun sau rău. Este un concept complex și multidimensional, care ia în calcul performanța, satisfacția și conformitatea, definind modul în care percepem și evaluăm tot ceea ce ne înconjoară.

Ce este calitatea?

Calitatea este abilitatea unui produs sau serviciu de a satisface cerințele și așteptările clienților, în ceea ce privește performanța, durabilitatea, aspectul și utilizarea sau scopul acestuia. Este un factor crucial pentru orice organizație, având în vedere dinamica continuă a economiei de piață.

Această calitate are un impact direct sau indirect în diverse aspecte, cum ar fi creșterea cifrei de afaceri, menținerea poziției pe piață, exploatarea unor noi nișe, îmbunătățirea imaginii organizaționale, consolidarea încrederii clienților și furnizorilor în serviciile și produsele oferite de organizație și multe altele.

Importanța unui sistem de management al calității

Calitatea nu se limitează doar la evaluarea produselor și serviciilor, ci implică și abordarea sistematică și strategică a întregii organizații prin intermediul unui sistem de management al calității, aliniat cu obiectivele de creștere ale afacerii și strategia acesteia. Acest sistem reprezintă o modalitate prin care o organizație își planifică, implementează, monitorizează și îmbunătățește procesele și activitățile sale în vederea asigurării calității în mod constant.

Sistemul de management al calității se bazează pe principii și standarde recunoscute la nivel internațional, cum ar fi cele dezvoltate de Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO). Prin implementarea unui astfel de sistem, organizația stabilește o structură și un cadru coerent pentru a atinge obiectivele sale de calitate și a asigura că toți membrii echipei au același scop și conduc organizația spre excelență.

Prin promovarea unei culturi a calității și implicarea tuturor angajaților, organizația poate crea un mediu în care îmbunătățirea continuă devine o preocupare comună.

calitatea este importanta pentru cresterea organizatiei

Ce reprezintă ISO 9001?

ISO 9001, dezvoltat de Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO), este un standard internațional recunoscut la nivel global pentru sistemul de management al calității. Acest standard oferă un cadru solid și flexibil pentru organizarea și îmbunătățirea proceselor și activităților unei organizații, cu scopul de a asigura calitatea produselor și serviciilor furnizate.

Dar de ce ar trebui să acordăm o importanță deosebită certificării ISO 9001? Ei bine, certificarea aduce numeroase beneficii organizației. Îmbunătățirea calității produselor și serviciilor, creșterea satisfacției clienților, eficientizarea proceselor operaționale și accesul la noi oportunități de afaceri sunt doar câteva dintre avantajele majore pe care le aduce implementarea și obținerea certificării ISO 9001.

În plus, certificarea ISO 9001 nu este doar un scop în sine, ci și un instrument strategic pentru dezvoltarea organizației. Prin adoptarea acestui standard, organizațiile pot crea o cultură a calității și a îmbunătățirii continue, implicând toți membrii echipei în obținerea excelenței și satisfacția clienților.

De ce ar trebui organizațiilor să le pese de calitate?

Calitatea în organizații este vitală pentru a supraviețui și a prospera într-o piață atât de competitivă. Gestionarea eficientă a calității poate îmbunătăți marca și reputația organizației, o poate proteja împotriva riscurilor, crește eficiența și profitul, în timp ce aduc satisfacție clienților și angajaților.

Calitatea nu este doar o căsuță care trebuie bifată sau ceva pentru care plătești. Eșecurile care rezultă din asigurarea ineficientă și rezistența la schimbare pot avea și au consecințe grave pentru întreprinderi, indivizi și societate în ansamblu.

Volkswagen are de suferit consecințe grave în urma scandalului de fraudare a emisiilor din 2015. De asemenea, comercianții cu amănuntul precum Tesco, Islanda, Aldi și Lidl și-au stricat reputația în anul 2013, când s-a descoperit că produsele din carne de vită conțin carne de cal.

Multe dintre aceste incidente puteau fi evitate dacă organizațiile ar fi gestionat mai eficient calitatea și rezultatele ei. Dar calitatea nu se referă doar la prevenirea dezastrelor – este vorba despre obținerea de rezultate pozitive și despre exploatarea oportunităților pentru a deveni din ce în ce mai bun.

Cum adoptăm un sistem de management al calității?

Modul în care aceste cerințe privind calitatea sunt îndeplinite, diferă în funcție de organizație și de domeniul ei de activitate.

Sunt organizații care decid să implementeze un sistem foarte bine documentat, cu multe proceduri – dezavantajul este, însă, că acesta se poate transforma, foarte ușor într-un sistem greu de urmat, anevoios, iar angajații, cei care trebuie să urmeze aceste proceduri de lucru devin frustrați și neimplicati.

Altele însă, găsesc o cale mai ușoară și mai eficientă.

Nu există un șablon de implementare al standardului de calitate, fiecare organizație este diferită, are procese diferite, de aceea, pentru a putea implementa un sistem eficient, trebuie înțelese cerințele organizației.

De-a lungul anilor, s-a dovedit că cea mai eficientă metodă de implementare a unui sistem de management al calității este implicarea  angajaților în elaborarea procedurilor sau a metodelor de lucru.

Diferitele metode prin care putem implica angajații, sunt definite în metodologiile Lean si Kaizen. Astfel, îmbinând cerințele standardului ISO9001 cu metodologiile Lean si Kaizen, putem implementa un sistem de managementul calității durabil și eficient.

Sharing is caring!