Ce este tehnica 5S?

5S este o metodă de organizare a spațiului de muncă, folosită în implementarea gândirii Lean într-o organizație. Deși privită, de multe ori, ca o simplă tehnică de curățenie, metoda 5S ajută la dezvoltarea de obiceiuri și rutine care sunt necesare pentru implementarea și menținerea unui sistem Lean.

Principalul obiectiv al metodei 5S este reducerea sau chiar eliminarea pierderilor pentru a crea un loc de muncă mai sigur, mai eficient, mai productiv și mai curat.

Istoria metodologiei 5S

Metodologia 5S are orgini japoneze, fiind implementată pentru prima dată de către Toyota. Ideea care a stat la baza acestei metode a fost eliminarea risipei și reducerea pierderilor. Astfel, japonezul Hiroyuki Hirano, autorul cărții ”“5 Pillars of the VisualWorkspace” (5 reguli ale spațiului de lucru vizual) a dezvoltat o tehnică prin care fabricile Toyota produceau atât cât aveau nevoie, în momentul la care aveau nevoie. 

Metodologia 5S implementată de către Toyota a oferit fiecărui angajat un nivel mai înalt de încredere, demonstrându-le că orice implicare în parte este esențială pentru produsul final. Simțind contribuția reală pe care aceștia o aduc succesului companiei, toți angajații au fost mai motivați și mai dornici să lucreze eficient.

Deșeurile au fost reduse la minimum, iar organizarea spațiului de lucru a avut un efect pozitiv și de lungă durată.

Pe măsură ce această idee inovativă a început să se răspândească, metoda 5S a fost tot mai des adoptată, devenind de-a lungul anilor unul dintre elementele de bază ale sistemului Lean.

HP, Boeing, Harley-Davidson, Nike, Caterpillar și Ford sunt doar câteva dintre companiile care au aplicat cu succes tehnica 5S.

Pașii 5S

Pasi Metoda 5s - RGQ Consulting

Această metodologie de gestionare a organizării locului de muncă include 5 pași cunoscuți sub numele de 5S.

  1. Seiri/Sort = Sortare – Identifică și elimină tot ceea ce nu este necesar în spațiul tău de lucru (birou sau producție);
  2. Seiton/Set in order = Organizare – Stabilește un mod de aranjare a obiectelor rămase astfel încât să îmbunătățești ergonomia spațiului de lucru (obiectele trebuie să fie ușor de identificat și de accesat). Cu alte cuvinte, fiecare obiect să aibă un loc al său (Un loc pentru fiecare și fiecare obiect la locul său.)
  3. Seiso/Shine = Curățare – curățarea spațiului de muncă (birou, sală de sedință, masini, utilaje);
  4. Seiketsu/Standardize = Standardizare – Definește atât un standard de curățenie, cât și activitățile și persoanele responsabile pentru a menține noile condiții;
  5. Shitsuke/Sustain = Menținere – Transformă 5S într-un mod de lucru, implică angajații în îmbunătățirea continuă și în susținerea ordinii la locul de muncă. Fără acest pas, toată munca depusă este de prisos, iar vechile obiceiuri vor reveni în curând.

De ce este 5S important?

5S stă la baza proceselor de îmbunătățire. Este metoda care asigură dezvoltarea de standarde și rutine. 5S aduce claritate în modul de desfășurare al activităților și ajută la identificarea anomaliilor.

Cum îți dai seama dacă organizația ta are nevoie de metoda 5S?

5S se poate aplica pentru orice tip de activitate, indiferent de industria din care face parte.

Cu toate acestea, implementarea 5S depinde de nevoia de îmbunătățire a organizației. Cum, de multe ori nevoia de îmbunătățire este amânată, sunt totuși câteva semne care indică nevoia de acțiune , cum ar fi:

  • Fluctuații ale nivelului de calitate pentru produsele sau serviciile oferite;
  • Creșterea costurilor;
  • Scăderea eficienței operaționale;
  • Creșterea reclamațiilor de la clienți

Beneficiile implementării 5S

Pentru organizatiile care au implementat 5S principalele beneficii s-au regăsit în:

  • Îmbunătățirea condițiilor de muncă
  • Reducerea pierderilor (timp – defecte – transport – supraproducție – supraprocesare – transport – stocuri)
  • Creșterea productivității
  • Micșorează posibilitatea accidentelor
  • Identificarea rapidă a problemelor
  • Crește credibilitatea în fața clienților

Ce industrii pot beneficia de 5S

Deși inițial dezvoltată pentru industria producătoare de mașini, metoda a fost adoptată cu success în mai multe domenii.

5S in productie

Producție – prin implementarea 5S la locurile de muncă din fabrici (direct în producție, în partea de asamblare sau la birouri. Metoda asigură îmbunătățirea eficienței și  reducerea pierderilor.

Metoda 5s in medicina

Industria medicală (spitale și laboratoare) – prin îmbunătățirea siguranței pacienților, etichetarea corectă a medicamentelor, creșterea eficienței personalului medical, menținerea corectă a stocurilor.

5s in retail

Retail – prin aranjarea corectă a mărfurilor, curățenie și în relația cu clienții.

5s pentru hoteluri, restaurante, pensiuni si industria ospitaliera

Industria ospitalieră (hoteluri, restaurante) – prin utilizarea optimă a resurselor și îmbunătățirea relației cu clienții.

5s in logistica

Logistică, Supply chain– prin modul de aranjare a mărfurilor, asigurarea rotației stocurilor.

pasii 5s in dezvoltarea de sw si hw

Dezvoltarea de SW și HW – sortarea și etichetarea corespunzătoare a componenetelor, eliminarea pierderilor în dezvoltarea de soft.

tehnica 5s in educatie

Educație –  prin crearea de săli de clasă ordonate, curate, în care elevii să fie în siguranță și să aibă posibilitatea de a-și crește capacitatea de concentrare.

implementarea metodologiei 5s la birou

Orice industrie care are activități de birou – prin a asigura creșterea eficienței și crearea unui spatiu de muncă productiv și sigur.

Poți să începi prin a aplica metoda 5S acasă.

tehnica 5s acasa

De ce? Tocmai pentru a experimenta metoda și a dezvolta acelele deprinderi necesare pentru implementarea cu success a metodei în spațiul de muncă.

Mai mult, te vei bucura mai mult timp de ordinea din casa ta.

Sharing is caring!