Ce este 5S?

5S este o metodă de organizare a spațiului de muncă. Principalul obiectiv este reducerea, eliminarea pierderilor pentru a creea un loc de muncă mai sigur, mai eficient, mai productiv, mai curat.

Este metodă de bază pentru implementarea gândirii Lean intr-o organizatie.

Deși privită, de multe ori, ca o simplă metodă de curățenie, 5S ajută la dezvoltarea de obiceiuri, și rutine care sunt necesare pentru implementarea și mentinerea unui sistem Lean.

Istoria 5S

Tehnica dezvoltată de japonezul Hiroyuki Hirano, autorul cărții “5 Pillars of the VisualWorkspace” (5 reguli ale spațiului de lucru vizual) a fost aplicată cu success în fabricile Toyota. Apoi integrată în metodele Toyota Production Sistem (TPS) pentru creșterea productivității.

HP, Boeing, Harley-Davidson, Nike, Caterpillar, and Ford sunt doar câteva dinte companiile care au aplicat cu success tehnica 5S.

Pașii 5S

 1. Seiri/Sort = Sortare – identifică și elimină tot ceea ce nu este necesar în spațiul tău de lucru (birou sau producție);
 2. Seiton/Set in order= Organizare – Stabilește un mod de aranjare a obiectelor rămase astfel încât să îmbunătățești ergonomia spațiului de lucru (obiectele trebuie să fie ușor de identificat și de accesat). Un loc pentru fiecare si fiecare obiect la locul lui;
 3. Seiso/Shine = Curățare – curățarea spațiului de muncă (birou, sală de sedință, masini, utilaje);
 4. Seiketsu/Standardize = Standardizare – Definește un standard de curațienie, activitățile și persoanele responsabile pentru a menține noile condiții;
 5. Shitsuke/Sustain = Mentinere  – Transformă 5S intr-un mod de lucru, implică angajații în imbunătățire continuuă și susținere. Fără acest pas, toată munca depusă este de prisos și ne vom întoarce la vechile odiceiuri.

De ce este 5S important?

5S stă la baza proceselor de imbunătățire. Este metoda care asigură dezvoltarea de standarde și rutine. 5S aduce claritate în modul de desfășurare al activităților.  5S ajută la identificarea anomaliilor.

Cum îți dai seama dacă organizația ta are nevoie de 5S?

5S se poate aplica pentru orice tip de activitate, indiferent de industria din care face parte.

Cu toate acestea, implementarea 5S depinde de nevoia de îmbunătățire a organizației. Cum, de multe ori nevoia de îmbunătățire este amânată, sunt totuși câteva semne care indică nevoia de acțiune , cum ar fi:

 • Fluctuații ale nivelului de calitate pentru produsele sau serviciile oferite;
 • Creșterea costurilor;
 • Scăderea eficienței operaționale;
 • Creșterea reclamațiilor de la clienți

Beneficiile implementării 5S

Pentru organizatiile care au implementat 5S principalele beneficii s-au regăsit în:

 • îmbunătățirea condițiilor de muncă
 • reducerea pierderilor (timp – defecte – transport – supraproducție – supraprocesare – transport – stocuri)
 • creșterea productivității

Ce industrii pot beneficia de 5S

Deși inițial dezvoltată pentru industria producătoare de mașini, metoda a fost adoptată cu success în mai multe domenii.

Producție – prin implementarea 5S la lucurile de muncă din fabrici (direct în producție, în partea de asamblare sau la birouri. Metoda asigură îmbunatatirea eficienței, reducerea pierderilor.

Industria medicală – spitale, laboratoare – prin îmbunătățirea siguranței pacienților, etichetarea corectă a medicamentelor, menținerea corectă a stocurilor.

 Retail – prin aranjarea corectă a mărfurilor, curățenie, relația cu clienții.

Industria ospitalieră (hoteluri, restaurante) – utilizarea optimă a resurselor, îmbunătățirea relației cu clienții.

Logistică, Supply chain– prin modul de aranjare a mărfurilor, asigurarea rotației stocurilor.

 Dezvoltarea de SW și HW – sortarea și etichetarea corespunzătoare a componenetelor, eliminarea pierderilor în dezvoltarea de soft.

Educație – prin creerea de săli de clasă ordonate, curate, în care elevii să fie în siguranță pentru a crește capacitatea de concentrare a elevilor.

Orice industrie care are activități de birou – 5S se poate aplica la birou pentru a asigura creșterea eficienței și creerea unui spatiu de muncă productiv și sigur.

Poți să începi prin a aplica metoda acasă.

De ce? Tocmai pentru a experimenta metoda și a dezvolta acelele deprinderi necesare pentru implementarea cu success a metodei în spațiul de muncă.

Mai mult, te vei bucura mai mult timp de ordinea din casa ta.

Sharing is caring!