S-au scris de-a lungul timpului multe cărți despre organizare, armonie și energia lucrurilor care ne înconjoară. Aș aminti aici câteva relevante: – Magia ordinii – Marie Kondo; Arta simplității – Dominique Loreau; The Home Decluttering Diet – Jennifer Lifford; Decluttering at the Speed of Life – Dana K White.

Toate pleacă de la idea că a face ordine este o activitate simplă, care se bazează pe două decizii importante:

  • Decizia de a arunca sau nu un obiect;
  • Decizia de a pune un obiect întru-un anumit loc.

Sunt decizii pe care le luăm de fiecare dată atunci când facem ordine.

Sortarea

Sau decizia de a arunca sau nu un obiect o putem lua în funcție de cât de des folosim acel obiect. Sau care este starea de spirit pe care ne-o da. Care este utilitatea lui.

Cât despre decizia de a stabili un anumit loc pentru fiecare obiect în parte, aceasta o luăm în funcție de spatiul pe care îl avem. De activitatea pe care o desfășurăm în acel spațiu. de ergonomie.

Un exemplu

Dacă vrem să facem ordine în dulap, putem gândi așa:

Renunț la toate hainele pe care nu le-am folosit în ultimul an (sunt sigură că nu sunt puține).

Odată ce am facut această sortare, vine și partea a doua. De a stabili un loc pentru fiecare categorie de haine. Asta înseamnă, de exemplu, toate bluzele într-un singur loc.

Modul de depozitare

Este la fel de important ca și sortarea. Cum așezăm lucrurile astfel încat sa ne fie la îndemână. Să le putem găsi de fiecare dată când avem nevoie de ele. Putem folosi etichete (mai ales dacă facem ordine în dulapul copiilor).

Este important să păstrăm această disciplină. Odată ce am stabilit un loc pentru un obiect, să fim consecvenți. Să punem obiectul la loc de fiecare dată.

Această metodă de organizare este metoda japoneză a celor 5S (Sort, Set in Order, Shine, Standardize, Sustain) despre care găsiți mai multe aici.

Diferența o face însă modul de aplicare în casă.

Atunci când luăm decizia de a ne organiza casa, trebuie să fim constienți că aceasta vine cu o schimbare. O schimbare a atitudinii pe care o avem față de obiectele din jurul nostru.

Care este motivul pentru care am avea nevoie de această schimbare?

Deoarece există, specialiștii o spun, o strânsă legătură între ordinea din jurul nostru și modul în care gândim. Orice decizie o putem lua mult mai ușor dacă în jurul nostru este ordine.

De fapt, a face ordine și a ne elibera de tot ce este inutil în jurul nostru, este un mod de viață. Un mod eficient de a ne îmbunătăți stiulul de viață.

Atunci când adunăm multe obiecte în jurul nostru, o facem cu un cost. Mai devreme sau mai tarziu va apărea dezordinea iar noi plătim cu stațiul și timpul nostru.

O casă curată și aerisită ne influențează modul în care trăim. Modul în care ne petrecem timpul acasă. Cu alte cuvinte, ține de noi să creem atmosfera de acasă.

Cum începem ordinea în casă

Vom împărți activitatea pe bucăți mai mici. Vom începe de fiecare dată cu hainele. Sunt cele pe care le organizăm cel mai ușor și este un mod simplu de a învăța principiul metodei.

Atentie însă, organizăm lucrurile pe categorii și nu pe locații!

Principalele categorii ar fi:

  • Haine
  • Cărți/hârtii
  • Ustensile de bucătărie/ baie
  • Jucării
  • Lucruri mărunte cu utilizare comună.

Fiecare dintre aceste categorii au reguli de sortare diferite. Pentru haine sortarea se poate face în funcție de când am folosit ultima dată acel obiect de îmbrăcăminte. Pentru ustensilele de bucătărie vom avea ca și criteriu utilitatea.

La fel și modul de depozitare va fi diferit. Ce vom avea în vedere este însă ergonomia spatiului. Nu vom depozita lucruri grele sau voluminoase în partea de sus a dulapului. Cum, de altfel nu vom depozita condimentele departe de locul de gătit.

Pentru copii vom stabili locuri de depozitare la îndemâna lor și putem folosi etichete, pentru fi mai usor de identificat.

Sunt destul de multe produse care ne ajută în organizare, de la organizatoare, cosuri, separatoare, sau pur si simplu cutii de carton.

Și totuși….

De multe ori ajungem până în acest pas, organizăm totul, avem o stare de mulțumire și împlinire. Dar după puițn timp lucrurile se acumuleaza din nou, și dezordinea reapare. De ce?

Deoarece avem nevoie să ne instituim și o rutină de menținere a ordinii. Să ne creem anumite deprinderi. Cel mai important este să punem fiecare obiect la locul lui după ce l-am folosit.

Pentru obiectele noi, să creem un loc odată ce le-am achiziționat.

Sunt rutine care poate ni se par simple, banale dar esențiale pentru menținerea ordinii.

Nu uităm de copii

Un capitol special este cel dedicat copiilor. Este important să îi implicăm și pe ei, de la vârste cât de mici în organizarea jucăriilor și a lucrurilor personale.

Cu cât vor fi mai mult implicați, chiar sub formă de joc la început, cu atât vor deveni adulți mai responsabili și vor înțelege utilitatea metodei. Organizarea jucăriilor o putem face în funcție de câteva categorii, de exemplu: jucării de motricitate (puzzle), păpuși, instrumente muzicale, etc.

Ca și o rutină pentru ei ar putea fi ca seara, la culcare, fiecare jucărie să “doarmă” la lucul ei.

Cu siguranță nu este ușor să ne creem deprinderi noi, dar dacă avem o motivație, un scop, nu este imposibil. Important este să descoperim acel motiv pentru care am dori să facem ordine. Pe mine, ordinea mă inspiră. Eu nu pot să iau decizii importante atunci când în jurul meu nu este ordine.

Pentru tine, care este motivul pentru care ai face ordine în casa ta?

Sharing is caring!